Devolo 550+ WiFi PLC, Anàlisi

Un dels grans drames que tenim a la nostra societat és el WiFi a casa. Tenim massa dispositius connectats a la xarxa local (no fos cas que el mòbil ens gasti la quota de la tarifa!) i habitualment el pèssim router que ens proporciona l’operadora és insuficient: amb la connexió sense fils no n’hi ha prou, i llavors ens diuen que si volem gaudir de les fantàstiques 300Mb que hem contractat per fibra, doncs que fem servir el cable.

Però si volem connectar-nos per cable al router, necessitem ser-hi molt a prop, o en tot cas, tenir una instal·lació de cable de xarxa a casa nostra (extremadament poc habitual). Pitjor encara, si tenim una casa relativament grossa o amb moltes parets (o obstacles), mantenir una connexió estable és quasi impossible.

És en aquest punt on hem de buscar alternatives: bàsicament tenim agafar un cable molt llarg i connectar-lo (poc pràctic i a més, incompatible amb dispositius mòbils), posar un repetidor de senyal (a través de WiFi), o optar per un PLC com el que analitzem avui.

Un PLC és com tenir una instal·lació de xarxa a casa sense haver de fer obres

Un PLC és el més similar a tenir una instal·lació de cable de xarxa a casa, sense haver de fer obres: bàsicament fa servir la nostra instal·lació elèctrica com a medi de transmissor. Evidentment no tot són meravelles (per exemple, aquest mètode pot generar interferències), però en comparació amb alternatives com un repetidor WiFi, tenim una connexió molt més estable i a una distància força superior.

El funcionament d’aquest tipus de dispositius, més enllà dels detalls tècnics, consisteix en connectar un primer adaptador a través de cable (RJ45) al router, que s’encarregarà de convertir de transmetre el senyal a la xarxa elèctrica. Llavors, podem connectar uns quants adaptadors, típicament un o dos, a altres punts de la casa (sempre que es trobin a la mateixa xarxa), que ens permeten accedir a la xarxa com si fóssim al costat del router. Segons el dispositiu del que estiguem parlant, la distància entre els dos aparells varia.

En el cas del Devolo 550+ WiFi PLC, ens trobem amb un dispositiu de gamma mitjana-alta que ens permet fer justament el descrit, i fins i tot, amb algun extra. El kit de proves que vam rebre consistia en l’adaptador base i el punt d’accés. Devolo també posa a la venda aquest segon de manera separada en cas que tinguem la necessitat d’ampliar encara més la nostra xarxa.

Un dels principals motius de venda d’aquest producte és el fet que inclou WiFi. Per tant, a part de poder usar la connexió cablejada als extrems, també tenim la possibilitat de crear un punt d’accés per als nostres dispositius que, sortosament, gaudirà d’una velocitat força superior a la que obtindríem si féssim servir un repetidor WiFi.

Devolo promet una connexió estable, ràpida i fàcil de configurar.

Devolo promet una connexió estable, ràpida i fàcil de configurar a casa nostra. I compleix. Relativament. Primer, anem amb la configuració. S’han de connectar els dos dispositius, un al router, l’altre dins la mateixa xarxa elèctrica que el primer. Una opció intel·ligent és connectar els dos de costat, configurar-los, i després deixar-los a la posició definitiva.

La configuració és relativament senzilla perquè només consisteix en esperar un parell de minuts mentre els aparells agafen connexió, prémer una combinació de botons entre un i altre, i en principi ja estem preparats per fer-ho funcionar tot. Si seguim la configuració estrictament així, disposarem d’entrada, dels ports RJ45 per a treballar directament. En quant a la xarxa WiFi, ens crearà una xarxa anomenada devolo-XXX (on XXX és un número) i amb una contrasenya per defecte (bona jugada això de obligar a l’usuari almenys a fer servir aquesta protecció).

Potser, el més interessant, però, no és tenir dues xarxes paral·leles, sinó tenir una sola xarxa (almenys amb el mateix nom i clau d’accés) perquè els nostres dispositius puguin canviar de punt d’accés quasi sense adonar-nos-en. Les coses es compliquen una mica més en aquest sentit.

L’aparell, mitjançant una altra combinació de botons, farà servir la tecnologia WPS per a obtenir la clau del nostre router principal. La idea d’aquesta tecnologia és poder connectar-se a un router sense haver d’introduir la contrasenya sinó prement un botó. Tenint en compte que la majoria de routers del mercat ho inclouen, no serà problema.

El problema és que jo, per exemple, ho tinc deshabilitat. Ho tinc deshabilitat perquè és una tecnologia eminentment insegura (qualsevol persona amb accés físic pot accedir a la nostra xarxa) i també té força vulnerabilitats conegudes. Per tant, vaig haver d’activar-la temporalment (no tan apte per a principiants). M’hagués agradat veure una interfície web que permetés escriure la contrasenya de la xarxa principal directament (com sí que permeten altres solucions particulars).

Parlant d’interfície web: en aquest cas, sí que en disposem. És una mica difícil de trobar (necessitarem obtenir la direcció IP del Devolo, jo ho vaig fer a través del panell del meu router principal), però un cop ets dins, permet configurar força coses (inclòs el fet d’apagar els molestos LEDs d’activitat!) i tenir informació del què està passant amb els aparells.

Devolo també posa a disposició una app per mòbil i una per escriptori per acomplir la mateixa funcionalitat, però simplement no calen: funcionen pitjor que la web i tot això que t’estalvies al no tenir una app ocupant espai.

Parlem ara, però de la part important: el rendiment. D’entrada, aquest dispositiu és de gamma mitjana, i tenim dues limitacions a la fulla d’especificacions que ens fan emportar-nos un parell de decepcions: la connexió WiFi és del tipus n (i no ac) i la connexió per cable és a 100 Mbps (i no a 1Gbps). En el cas que aquestes dues característiques siguin indispensables, haurem d’anar al flagship de Devolo, el 1200.

Devolo justifica aquesta reducció de velocitat a Fast Ethernet (10 vegades més lent del Gigabit) dient que permet un estalvi energètic (no sé si és així, ja que els dispositius s’escalfen força) i que no és necessari (segon error, si vull fer streamings d’alta qualitat o transmetre grans arxius entre la xarxa, sortirem ressentits). També és limitada la connexió sense fils, només disponible a la banda de 2,4GHz (i no a la menys sobrecarregada i menys víctima d’interferències de 5GHz) i a una regular velocitat màxima de 300Mbps. La reflexió és similar a l’anterior.

Noteu llavors, que la velocitat promesa de 500 Mbps no sé ben bé d’on surt: 100 de cable més 300 de WiFi. Com tot, això és molt relatiu a l’ambient que es trobi (sobretot amb el WiFi, ja que si no estàs certament a prop de l’emissor, la velocitat baixa sensiblement).

En qualsevol cas, anem al més important: la connexió és molt estable i arriba sense cap mena de problemes amb una velocitat suficient a tota una planta. Entenc que la majoria de dispositius que necessitin un gran ample de la banda seran a prop del router, i els que es trobin lluny, es connectaran al Devolo. En aquest cas, podem estar parlant de mòbils que envïn WhatsApps, mirin fotos a Instagram i algun vídeo a YouTube. Si aquest és el cas d’ús, en tenim més que suficient.

El veredicte

Al final, quan un es planteja comprar un PLC, admet que no té cap alternativa millor. Tirar un cable és simplement una solució cutre i un repetidor WiFi no dóna una senyal suficientment estable i ràpida.

Si valorem una connexió estable i la velocitat no és un factor crític (bàsicament no volem fer streamings en 4K ni similars), el Devolo 550+ WiFi és una molt bona opció. A un PVP de 89€ (es pot trobar a Amazon un pèl més barat), no crec que tingui un preu excessiu. Noteu que el mateix fabricant ofereix diferents alternatives i packs dins la gamma 550 (amb o sense WiFi, amb endoll o sense, un o dos adaptadors…), que faran variar i ajustar aquest preu a les vostres necessitats. En el cas que sí necessiteu velocitat, sense haver-lo provat, el 1200 serà una bona alternativa.

Deixant de banda doncs, aquesta limitació lògica de gamma, estem davant d’una solució molt bona, que, sense massa complicacions, ens permetrà ampliar la cobertura a casa nostra.

Més informació | Devolo

Deixa un comentari